Crezi ca esti unic?


Nu-mi voi face un obicei din articole cu titluri retorice, dar orice vei vrea contestat vei putea nota astfel, fiind intrebari fara raspunsuri clare sau cel putin, raspunsuri unice din perspectiva oricarui individ. Unicitatea, cu care fiecare om este inzestrat, dar impotriva careia va lupta toata viata, este esenta, candva calitatea si in final piedica spre integrarea in societatea moderna. Cu totii suntem unici, am auzit-o de sute de ori, dar de ce cand ma uit pe strada vad o turma de oi imbracate in blugi? De ce toate au aceleasi coafuri, posete si pantofi sau de ce berbecii au lana data cu gel? Ca-n orice stana sunt si oi negre, cu copitele vopsite si privirea ascunsa sub ciunteli ciudate, sunt ciobani care inventeaza reguli, stiluri sau curente si care decid pentru intreaga masa. Si nu e vorba numai de infatisari, nici de Pipera, e vorba de intreaga mentalite sau spirit. “Fiecare este unic in felul sau”, desigur, valabil poate in anii 70, dar caderea comunismului a dus la bombardarea si sufocarea unor saraci cu optiuni, cu variante, kitch-uri si iluzii ce au dus la o droaie de “must have-uri” in viata unui roman. Vreau sa fim prieteni: nu avem nimic in comun? Trebuie, ma voi imbraca precum tu, voi asculta muzica ta si voi avea aceleasi filme favorite, acum ma accepti? Sa dam poate vina pe abuzul comercial, pe faptul ca suntem perceputi consumatori, tinte, pentru ca ni se spala mintile de catre televizor si mediatizarea unui produs fie el cat de inutil sau de proasta calitate duce la isterii in masa si trend-uri. Lumea e plina de naivi si este nevoie de unul singur pentru a porni asa ceva. Si ce ar trebui sa ma atraga la tine cand esti doar o replica ieftina a celui de langa tine? Arati ca el, te-mbraci ca el si gandesti ca el, sunt trei conditii ce va unifica in asa fel incat sa fiu satul de amandoi. Si vrei sa fi unic? Vrei sa-ti admir calitatile si sa-ti zic ca esti diferit? Nu, nu am de ce.
– E aproape 4 dimineata, inchei, sunt subiecte la care fiecare trebuie sa mediteze in felul sau. Trebuiesc initiative luate impotriva curentului si macar ideea, ca o data-n viata sa inventezi ceva original ce va scoate in evidenta inteligenta acestei rase superioare si intocmai, diferentierea noastra de animalele identice.

6 responses to this post.

 1. Posted by betty on January 20, 2009 at 11:04 AM

  Ce te faci cand se gasesc doua persoane care se cred unice si nici una nu vrea sa se coboare la nivelul celuilalt..una trebuie sa cedeze si sa-l inteleaga macar intr-o mica parte astfel sa existe o cale prin care sa colaboreze. Trebuie sa invatam unii de la altii si sa prindem curaj sa spunem ce simtim, altii ne vor auzi si poate ii influentam sa faca la fel, intr-un mod direct sau indirect.

 2. Posted by deadcountess on January 24, 2009 at 3:22 PM

  “Unicitatea, cu care fiecare om este inzestrat, dar impotriva careia va lupta toata viata, este esenta, candva calitatea si in final piedica spre integrarea in societatea moderna. ” – minunat spus.

  devenirea, indiferent daca este biologica, ontologica, etc,. este o trecere de la structuri inferioare la cele superioare, adica progres. ideea este ca noi nu progresam. noi ne adaptam stupid. si organismele care sunt foarte bine adaptate la mediu nu mai sunt capabile de devenire, deci nu mai progreseaza.

  incerc sa inteleg totusi de ce? poate pentru ca omul in stupiditatea lui are nevoie tot timpul de aprobari, sa stie ca apartine unui sistem si sistemul il recunoaste. dar e absurd! fiecare dintre noi reprezinta un sistem, ba chiar unul extrem de complex care merita explorat si recunoscut. ne cunoastem asa de putin pe noi insine si ne grabim sa semanam cu ceilalti. aici e greseala. nu avem nevoie de clone si de unicitatea fiecaruia in orice ar consta asta!

  – cred ca e nevoie ca fiecare in sinea lui sa actioneze conform dorintelor proprii, caci individualitatea este superba. daca nu ii poti schimba pe ceilalti, macar schimba modul propriu de a gandi! ma bucura acest articol!

 3. Posted by deadcountess on January 24, 2009 at 9:52 PM

  ci de unicitatea*

 4. toti suntem unici cu ceva, personalitatea.

 5. Posted by deadcountess on January 29, 2009 at 8:07 PM

  jolie, toti avem ceva unic… adn, personalitate, etc, dar ideea este ca acum se pare ca trendurile sunt la putere, ca nu esti coool daca nu faci ceva anume, daca nu te imbraci cumva, daca nu spui fuck la fiecare cuvant.

  degeaba and-ul meu e unic daca eu ca individ ma supun legilor masei.

  imagineaza-ti un grup de oameni furiosi impotriva ta, ei vor funtiona dupa princiipiile masei unde etica, morala, se exclud, si atunci e nevoie doar de o singura voce care sa strige : s-o omoram! si crede-ma ca niciunul dintre cei furiosi nu se vor da inapoi de la un omor, caci masa funtioneaza ca un tot unitar.

  deci vrei sa fii parte din cei multi care actioneaza tipic? sau preferi ca individualitatea ta sa afirme?

 6. …daca micul meu pas ar schimba mentalitatea celor din jur ma risc si prefer ca individualitatea mea sa afirme!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: