Cazarea in Studentie.


In general, daca vrei sa iti acorzi macar o mica sansa de a avea un trai decent in Romania si vrei sa o faci prin metode legale, morale sau prin propriile tale forte (metoda fraierului) vei face probabil o facultate intr-un centru universitar, zic eu, cel mai apropiat de orasul tau de bastina. Daca te crezi norocos vei alege alege un oras prin mai stiu eu ce colt de patrie, dar aceasta varianta poate fi influenta si de cat de mult iti urasti familia, eventual, cat de mult vrei sa iti faci de cap. Pentru oricare varianta optata vei ajunge intr-un oras strain, inconjurat de straini, cu profesori si colegi desigur straini. Cu toate acestea, problema majora a unui student va ramane cazarea in campusurile studentesti sau chiar cautarea de gazda eventual apartament pentru inchiriere. Repet, studentul este mai interesat sa aiba un acoperis asupra capului mai mult decat educatia ce urmeaza in anul universitar.

Sa va spun cum sta treaba: aceste zile de cazare sunt pentru administratori precum diminetile de Craciun, sau in termeni educationali precum zilele de bacalaureat. Sunt zile in care daca esti smecher te umpli de mita, cartuse de tigari si sticle de bautura. Daca esti un elev cu 10 pe linie asta nu va insemna niciodata ca vei avea un loc asigurat intr-o camaruta unde te vor inghesui alte sardele care culmea, dupa ce te inghesuie orizontal te inghesuie si vertical pentru ca au paturi suprapuse si ca poti sa vii si tu in ultima zi de cazare fara nicio grija. Nu, daca vrei cazare trebuie sa mergi cu noaptea in cap sa te asezi la o coada de genul celor comuniste facute de parinti pentru un kilogram de zahar si un litru de lapte sau ulei. Partea buna a acestei probleme este insa ca studentii o vor face doar o data pe an.

Anual sunt aceleasi probleme la cazare, aceeasi suprapopulare, prin simplul fapt ca o universitate de…sa zicem 70 de mii daca e sa spun din statisticile la care am luat cunostinta, ofera doar 4-5 mii de locuri de cazare in caminele proprii. Locuri pentru care va trebui sa trudesti din plin pentru a ocupa un loc din cele sa zicem 1000 exagerand locurile alocate facultatii de care apartii. Totul pentru ce? Pentru a sta intr-o camera de patru metri pe trei impreuna cu alti patru elevi silitiori ce aduc cinste facultatii. Metoda “bani si succese” pe cheltuiala putina este adopata in intreaga Romanie. Daca cei ce detin caminele s-au gandit ca majoritatea acestor 70 de mii de studenti vor fi originari din respectivul centru universitar si automat cererea de locuri de cazare va fi automat mica, ii anunt daca nu si-au dat seama, ca se inseala de ani de zile, ca nu au dreptate. Majoritatea celor originari din aceste centre ( Iasi, Timisoara, Cluj si Bucuresti) se vor indrepta spre alte destinatii dornici si ei de viata adevarata de student si implicit eliminarea situatiei caraghioasa de a te mai intoarce dupa cursurile si seminariile universitare, la doua zeci de ani, acasa la fusta mamei si sa papi ciorbica.

Mie personal nu mi se leaga, eu sa fiu bogat as umple orasele de campusuri pentru ca sunt mai mult decat investitii profitabile de pe care iti vei scoate banii in scurt timp. Unde sa mai pun ca poti primii sau solicita donatii pentru mobilier, termopane sau frigidere, cum a fost la noi.

Daca nu ai avut media peste 9.60 si automat nu ai primit cazare oferita de facultatea de care depinzi, ajungi sa cumperi locuri (sume plecand de la 200 euro) prin camine ce apartin de altii si in final, sa iti rasara iluzia ca iti poti permite sa locuiesti haha singur intr-o garsoniera. Visele ti se ruina, de parca ar fi prima data, instantaneu. Nu poti. Dupa multe telefoane si ziare rasfoite ajungi intr-un colt de cartier unde ti se cer 200 de euro lunar si plata pe cateva luni inainte, pentru o camaruta ceva mai mare decat cea din camin. Hei, e bine, macar nu vor fi si sardele verticale. La acesti 200 de euro se adauga intretinerea, gazul, apa calda, curentul, internetul si crede-ma, lucrarile pe care le vei face chiar tu la noua ta casa, precum varuitul, batutul de cuie, reparatul prizelor si multe altele pentru ca nu o vei gasi intr-o stare prea buna. Solutia? – Cati mai multi colegi.

Ca sa nu ma lungesc si mai mult pentru ca e trecut de 2 dimineata si maine am cazarea inchei printr-o retorica:

Acum suna mai bine ciorbica mamei?

Advertisements

3 responses to this post.

 1. Adevar graiesti.
  Caci nu dorm de cateva zile.

 2. Posted by Robert on October 1, 2008 at 12:38 AM

  Într-adevăr, eventualele reuşite remarcabile ale studentului nu îi sunt recunoscute. Sau nu numesc eu recunoştinţă exemplele date de tine, cu care sunt de acord (căminele şi tot ce implică ele). Şi partea cu şpaga e un fapt cât se poate de real. Dar asta e lumea capitalistă pe care ne-am dorit-o şi pe care noi, cetăţenii ţării, am format-o. Vrem, nu vrem, trebuie să ne adaptăm la sistem. Vorba aceea: “If you can’t beat them, join them!”, că altfel rămânem de fraieri. Sincer, preferam să rămân “la fusta mamei” şi “să pap ciorbică”, decât să trec prin ce am trecut şi prin ceea ce mă aştept să mai trec. Este evident că dacă aveam bani, închiriam un apartament ca lumea sau chiar mă mutam în oraşul cu pricina. Dar situaţiile financiare ne împing să trăim şi lucruri din astea. Propunerea de afacere cu noi cămine studenţeşti pentru businessmanii din România este mult prea dificilă în ceea ce-i priveşte, ei ştiu doar să se “conecteze” la “conducta de bani” şi aşa să facă averi, fără investiţii, fără complicaţii, doar cu relaţii şi câteva semnături (afaceri cu statul, cu bugetul statului, deci pe bani publici, banii noştri, ai tuturor, din taxe şi impozite). Oriunde în lume există corupţie, însă la noi, în România, este prea pe faţă. Trăim cu stigmatul de a fi români. Nici plecând în altă ţară nu scăpăm de acesta, unde ne lovim de alte greutăţi fiind români, iar România ne dă cel puţin câte o palmă zilnic; noi întoarcem şi celălalt obraz şi mergem mai departe. Că, deh, aşa suntem noi, un popor creştin ! P.S.: La ce ne-a folosit acest lucru, nu ştiu !

 3. Posted by deadcountess on October 7, 2008 at 9:57 AM

  pfff… eu sunt in bucuresti din iulie. m+am mutat de 5 ori pana acum. a terbuit sa imi cumpar evident loc in camin, si stau cu teama. am o paranoia ca or sa vina controale, etc., dar e greu sa fii student. e greu sa vrei sa faci ceva in romania. astfel ca am decis ca de la anul urmator sa ma dedic in totalitate studiului, astfel incat o sa ma mai inscriu la o facultate. acum sunt la psihologie in anul 1, la anul la inca o facultate. si asa e greu cu cazarea. mai ales in bucuresti. eu stau in bucuresti de 3 luni, si asta e cea mai mare problema… un loc unde sa iti tii bagajele si sa te schimbi, ca oricum tot prin trafic esti prins.. ori la munca, ori la facultate… ori la toate 3 si cine mai stie pe unde. ajungi acasa ca sa dormi, si sa ai de unde te trezi.

  dar asta e, nu avem ce face. trebuie sa ne conformam. si buna ideea asta de a construi camin studentesti. te scoti repede cu banii, pentru ca sunt multi care nu ai unde sta, si nici kef sa te ingramadesti cu alti 7 intr-o camera. ..

  asta e. acu simt pe pielea mea mai mult… ce inseamna sa fii un roman in romania..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: