Mentalitate Romaneasca


Probabil am ramas fara subiecte neatinse, din vreme ce acum articolele stau promise. Am zis sa-ncerc, sa vad daca-mi mai iese, s-aduc cuvinte noi, probabil mai alese.

Vroiam sa vorbesc despre mentalitatea romaneasca si despre felul nostru de a fi. De patrie si-au batut destui joc in arii de la politica la ecologice si de la industrie la maritim. Problema e ca ni s-a implementat in cap ideea ca totul este pierdut, ca sistemul si conditiile sunt de vina, ca singura viata buna este emigrarea, ca guvernul sta in spatele lipsei acute de prosperitate. Dar totusi, noi ca oameni, ce facem sa ne fie mai bine? Revolutia a avut loc din dorinta, din speranta de mai bine si a plecat de la o mana de oameni intinzandu-se in tara rapid pe cand nimeni nu avea telefon mobil.

Acum in noi nu mai este speranta sau dorinta, in noi dainuie lenea, pesimismul  si saracia. Tu cum si unde iti vezi viitorul? Dupa revolutie fiecare a apucat ce a putut si acum e patron, restul a vazut ca singurii bani buni se castiga ilegal sau la loterie si ca nu merita sa trudesti 10 ore pe zi pentru un salariu sub 10 milioane. Omul fara motivatie nu face performanta, romanul fara asta nu face nimic. Daca spiritul de turma este in voga de ce nu are efect pozitiv niciodata? De ce ne agatam doar de kitch-uri,  de prostie, de falire si proasta educatie? Nemtii si-au reconstruit de 2 ori tara, suntem a 4 a daca nu ma insel ca marime si totusi tari precum Belgia ne dau clasa. Noi suntem in Europa democrata, dar inca suntem confundati cu URSS cand vine vorba de Romania.

Daca am vrea sa prosperam am face-o, daca nu prin munca atunci printr-o alta revolutie. Ne-am obisnuit doar sa dam vina pe ceilalti, sa spunem ca in Romania nu mai are nimic sanse si sa taiem orice vis din radacina atunci cand vrea sa prinda forma. Totul pleaca de jos chiar daca cei de sus sunt impotriva. Noi preferam sa plecam din tara si sa facem bataturi pentru 300 de euro in plus in loc sa ne tinem de carte. Generatiile care vin sunt de jale si vom ajunge la batranete sa fim luati la misto mai rau decat sunt batranii de acum. Democratie? U.E. si NATO ? Suntem luati de prosti si exploatati de cei ce au vazut potentialul.

Ajunge sa te socheze degeneratia urmatoare. De ce? Din cauza parintilor in cea mai mare parte. Totul in viata tine de cum vezi lucrurile, de mentalitate, de vointa pentru succes sau esec.

3 responses to this post.

 1. Posted by Deadcountess on July 6, 2008 at 1:09 PM

  sa iti spun ceva ce stii deja? romanii s-au obisnuit cu aceste vorbe, le-au devenit in timp slogan. romanii si-au uitat firea si s-au pierdut in occidentalizare. pai da sa vedem… noi avem sange oriental si roman, radacinile noastre sunt adanci, sangele este amestecat si puternic, dar ce ne-a schimbat? pai ani intregi de comunism tampit care a reusit sa ne aplatizeze, care a facut sa ne inabusim forta si sa ne pastram frustrarile. acum facem la fel ca in perioada ceausista: vorbim incet despre asta, si daca am zis sufiecient de tare incat sa fim auziti schimbam foaia! si apoi ar mai fi mirajul occidentalizarii, ne-au impuiat capu americanii cu filmele lor pline de eroism si acte de vitejie pe un fundal sonor care-ti arata ca america e pe culmea culmilor.
  oricum nimeni nu ne poate salva daca nu ne salvam noi. ne-a salvat cineva de comunism? nu, ne-am salvat noi. dar mai inainte… ne-a salvat cineva de navalirile barbare? nu, tot noi. si acum ar trebui sa o facem tot noi, doar ca in loc de asta asteptam minuni.

  pentru ca ceva sa se schimbe, e nevoie de o noua revolutie, fara sange, doar revolta spiritului. trebuie trezita contiinta in oameni si aratata calea. ne-am pierdut? hai sa ne regasim… oare de ce marii nostri literati precum cioran si eliade nu au vrut sa se mai intoarca intr-o romanie uscata si fara vlaga?

  si in legatura cu invatamantul si tot ce tine de educatie… avem la fel, lipsuri mari. nu mai suntem de mult tara aceea care pregateste specialisti, ne-au luat altii inainte. Italia a furat de la noi sistemul, si in cativa ani o sa ne intreaca serios, ea si multe alte tari. la noi lipseste elitismul. acum toti vor sa fure… dar hai sa facem o scoala elitista! putem? sigur ca da! doar ca nu e vointa, pentru ca oameni cu minti stralucite avem. noica de exemplu a fost un om grozav, in perioada ceausita el a “infiinta o scoala” elitista in cabana sa de la paltinis. acolo au invatat vulcanescu, liiceanu, cioran care coresponda prin scrisori… si uite asa au devenit printre cei mai buni. noica dorea mult sa infiinteze de-a dreptul o scoala, si sa caute prin tara minti stralucite pe care sa le slefuiasca. pacat ca a murit intre timp. dar visul lui ramane deschis nu? acum de ce nu se ridica nimeni sa strige: vrem elita, vrem oameni adevarati, capabili, care sa merite sa fie in frunte!

  deja m-am lungi cam mult. ideile curg, si intotdeauna ar mai fi ceva de spus. oricum esentialul cred ca a fost atins. felicitari pentru post, ai reusit sa infierbanti o minte pana acum! altele se vor alatura curand!

  succes si la idei la fel de bune!

 2. Gindeste-te ca dupa al doilea razboi mondial s-a dorit distrugerea modului de gindire anterior si inlocuirea lui cu altceva. Unii au reusit sa opuna rezistenta, dar majoritatea nu au facut-o.

  Dupa revolutie a ramas fiecare pe cont propriu. Unii au stiut sa se foloseasca de ramasitele sistemului comunism, o mare parte nu.

  Traim consecinta vremurilor de pina acum. Organizarea la nivel national lasa mult de dorit. Educatia, medicina sint la pamint, la fel si nivelul de trai al multora dintre romani. Am parcurs o mare parte din calea de a deveni o societate de consum si atit.

  E vremea initiativelor personale, ele vor face diferenta de acum inainte. Cei care se vor lasa la voia sistemului vor fi intotdeauna pierduti.

 3. Posted by katy on October 9, 2008 at 10:25 AM

  adevarat graiesti Deadcountess…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: