Succes Profesional.


In viata te poti realiza in doua moduri: profesional si sentimental. Vreau sa vorbesc despre cel mai important si anume cel profesional urmand sistemul: iubire poti avea cu bani, dar bani cu iubirea, nu, ba mai mult poti ramane si fara putinii avuti. In Romania facultatea se face pentru ca asa e la moda, nu se face cu ideea ca vei lucra in domeniul respectiv pentru urmatorii 40 de ani. Problema e ca din studentii tarii, jumatate nu fac ceea ce le place si nu vor munci in domeniul terminat si chiar daca faci, vei avea la facultate niste obiecte total nepotrivite, puse doar pentru a mai justifica salarul inca unui caz de nepotism, vei avea niste profesori ce seamana cu cei din liceu de la obiectele mai putin importante, care n-au nicio tangenta cu predatul sau cu materia in sine. Nu pot generaliza, dar cand auzi “profesor universitar” sa nu-ti imaginezi cine stie ce genii. Sunt si profesori buni, nu criticam sistemul de invatamant prezent la mine la facultate. ( desi merita ) Si dupa cativa ani termini facultatea si observi ca nu te angajeaza nimeni, ca toti au conditii gen “ani de experienta in domeniu”, ok, si eu de unde incep, sau vrei sa ma angajez din timpul facultatii? sau clasicul “batrani si buni”.

De asta Romania e unde e: pentru ca tinerii care chiar vor sa lucreze in domeniul studiat nu au prima sansa, pentru ca la toate ghiseele sunt pensionare care-ti vorbesc urat, pentru ca stilul e in continuare invechit si comunist. Oriunde te uiti: in parlament, in invatamant, in majoritatea locurilor in relatii cu publicul, in politie, peste tot numai burtosi in varsta, numai meserii ocupate de persoane ce n-au facut facultatea necesara, dar angajate pe prietenie. De asta sunt serviciile jalnice si calitatea scazuta, pentru ca voi habar n-aveti ce e cu voi si in ce consta meseria ocupata.

Tanarul ajunge la balanta : cu o facultate si pe drumuri sau fara facultate si in Spania la capsuni. Ghiciti care e mai profitabila, pe langa marele bonus de a scapa de tara aceasta.

Pentru succes profesional nu ai nevoie de scoala de top sau de circumvolutiuni multiple. Ai nevoie de o idee si atat. Poti avea 4 clase si o idee geniala pentru o afacere. ( vedeti Becali ) si de un imprumut facut la risc, dar speri tu, cu noroc. Succes profesional inseamna sa te poti intretine din hobby-ul tau, sa faci ceea ce-ti place indiferent de scoala facuta. In ziua de azi diploma mai valoreaza doar 10 %. Talentul si determinarea ta te face dorit de toti in echipa lor. Cel mai bine e in domeniile noi. Cele mai bine platite meserii din lume nu existau acum 3-4 ani. Invata singur ce vezi ca se cauta in domeniul ce-ti place si poate vei avea norocul sa lucrezi intr-o firma cu persoane de varsta ta sau poate chiar sa-ti fi propriul sef.

Problema e ca o institutie de invatamant are sub veghe o masa de persoane in care pompeaza de toate pana creaza o varza completa din toate materiile, elevul silitor invata individual din sursele sale si reuseste la olimpiade, apoi institutia culege meritele pentru genialii lor profesori ce au dus la asemenea performanta. La fel e si la o firma, noi suntem doar pioni, ceea ce realizam e stampilat cu numele firmei. Sarind peste profesori, nici conditiile oferite in unitatile de invatamant nu sunt mai rasarite. Stam inchisi intr-o cutie de conserve cu alte 4 scrumbii, scoala duce lipsa de banci, laboratoare, materiale si asa mai departe. Ce-mi ofera guvernul sau conducerea pentru a face performanta?

Singurele minti luminate din tara nu sunt astfel datorita profesorilor, ci datorita muncii individuale.

Advertisements

2 responses to this post.

 1. “Ce-mi ofera guvernul sau conducerea pentru a face performanta?”

  premii simbolice dupa ce te-au angajat altii abroad. 😐

  “Singurele minti luminate din tara nu sunt astfel datorita profesorilor, ci datorita muncii individuale.”

  adevarat.

 2. Posted by katy on October 9, 2008 at 11:27 AM

  “”numai meserii ocupate de persoane ce n-au facut facultatea necesara, dar angajate pe prietenie””

  lasa ca si cei cu facultete si tineri sunt niste cretini/ne…numai zilele trecute am fost sa caut un notar pentru o declaratie…ghici cate zile a durat pana am reusit sa obtin declaratia??…3 zile!!! pentru o nenorocita de foaie… si cate fite si grimase…de parca o faceau pe gratis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: