Sententiosus Sancte.


Intotdeauna vom avea pe cineva superior, un colector de suflete care ne va ridica dupa voia Sa, un colectionar pentru care toti avem aceeasi valoare, dar misiuni diferite. Globul are zece religii masive in numele carora s-au dus razboaie si s-a omorat, cand toti spun ca este pacat sa ucizi. Spune-mi de ce trebuie sa luptam, sa omoram in numele a ceea ce credem noi ca e bine…

Fiecare dintre ele are un zeu suprem, o istorie, o carte sfanta, traditii si sfinti. Fiecare dintre ele pretinde ca este adevarata religie si are destinatii pentru suflete, dar sub denumiri diferite. Spune-mi ce se va intampla daca ne inselam, daca religia noastra, crestinismul, se inseala si sa zicem…hinduismul are dreptate. Daca doar ei vor ajunge in Rai, oricum l-ar numi si noi am fi considerati pagani? Toti am fost botezati fara sa stim de ce, fara sa vrem, pentru ca e un lucru ce se face din parinti in copii. Ce se intampla cu sufletele oamenilor din diferite religii? Ajung in acelasi loc? Ca o mica paranteza, am citit recent faptul ca doar in S.U.A. persoanele ce se inchina diavolului sunt in numar de 24 de milioane, asta insemnand Romania + Republica Moldova, iar pe plan mondial, 10 % din populatie este satanista. Hm, pune pe ganduri unde va ajunge lumea asta.

Religia a avut un rol important de-a lungul vremii, s-au impus reguli politice chiar, date de oameni si pretinse ca fiind din ceruri, s-au omorat milioane de evrei in lagarele naziste pentru nimic, s-au torturat in inchisori comuniste pentru credinta in ceva superior sefului de stat, s-au daramat biserici cu sutele, dar fara rezultat. Credinta e in sufletul nostru, nu in lumea noastra, credinta e in fiecare dupa cum judecam.

Din moment ce nimeni nu se va reincarna sa ne spuna unde a ajuns, intotdeauna credinta va fi ceva…abstract, ceva necunoscut, iar majoritatea va trai fara a se gandi la o viata de dupa. Omul nu respecta regulile unei tari sau ale unei legi, ale…ecologiei, ale bunului simt sau ale sofatului. Si astea sunt reale, sunt scrise. De ce ar respecta cineva niste porunci religioase pe care mai nimeni nu le considera adevarate, si nimeni nu le poate confirma?

2 responses to this post.

 1. Posted by deadcountess on April 17, 2008 at 1:18 PM

  acest colector de suflete, nu este nici dumnezeu, nici iehova, nici allah. el este unul singur, care guverneaza in tacere, asta daca credem in existenta lui. si indiferent de religie, cred eu, potzi ajunge in acel rai, sau in acea stare de bine si iluminare. chestia cu religia crestina, este ca apeleaza la analogii si simboluri pentru a exprima ceva. totul este un soi de alegorie infinita. ceea ce conteaza este sa faci ceea ce crezi tu ca e bine fara a calca in picioare pe altii, si aici este vorba de respect. un om nebotezat dar cu principii morale, chiar daca nu cunoaste notiunea de rai, este posibil sa ajunga acolo(daca el exista).

  daca nu vezi un lucru, asta nu inseamna ca el nu exista, dar de asemeni poti sa nu il vezi pentru ca nu exista. niciodata nu poti fi sigur de nimic, nici macar de teoriile empirice. asa si cu toata chestia asta cu religia. pe mine ma lasa rece. am grija de viata mea, de ceea ce sunt si am grija sa nu daunez altora, si atunci daca exista dumnezeu, este bine, daca nu tot aia.

  suntem oameni , deci muritori. suntem religiosi pentru ca murim. si in egoismul nostru ne este frica pentru o viata urmatoare, asta daca ea exista. epicureistii, sustin ca moartea este doar anihilarea senzatiillor, ele fiind cele care definesc ceea ce e bine si ceea ce este rau, astfel, moartea nu poate fi nici buna, nici rea. a exista, inseamna a fi in viata, a fi mort inseamna a nu mai fi. deci nu putem sa ne temem de ceea ce nu exista, moartea nu numai ca nu este nimic pentru noi, dar ea nu este nimic in noi: prezenta ei inseamna absenta noastra. aceasta doctrina ne elibereaza de o teama, face posibila o liniste interioara, dar de asemeni, exclude posibilitatea unui suflet nemuritor.

  variantele si variabilele sunt multe, important e cum traim…

 2. Posted by katy on October 9, 2008 at 3:03 PM

  parerea mea este ca noi am creeat mai multe zeitati…si de fapt exista unul singur dar cu mai multe nume…daca te gandesti putin, este aceeasi religie…doar ca difera putin istoria ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: