Decoruri Stradale.


Nu le-ai vazut? Uita-te mai atent, esti inconjurat de ele.

Putem pleca din premiza ca omul cu adevarat necajit nu va cersi niciodata, ci va lucra cu ziua pe unde apuca. Cu toate astea, lumea e plina de cersetori, de oameni fara casa. Ma gandesc cati de pe strada chiar au nevoie de ajutor, unii dintre ei inventeaza boli si povesti si-ti arunca mancarea pentru ca vroiau bani, altii te intampina in intersectii si se invita sa-ti spele geamurile desi nu era nevoie. Am auzit multe cazuri in care un copil strangea un milion pe zi din cersit. Castiga mai mult decat cineva cu facultatea terminata care sta de zece ore la servici. Ajungi sa te intrebi cine avea nevoie mai mare de cei zece mii la care renunti dupa ce s-au prins scai de tine 200 de metri.

Pe de alta parte, intalnim si batrani fara casa, unii sunt jefuiti seara de alti cersetori, altii isi cumpara de bautura in loc sa-si cumpere de mancare. Acesti batrani nu sunt cu mult mai saraci decat cei cu casa, dar sunt nevoiti si sa doarma sub cerul liber sau prin scari intunecoase de blocuri.

Am mai auzit ideea de : iti dau bani daca-ti cumperi de mancare….nu sunt total de acord, tu-ti faci pomana indiferent ce se va intampla mai departe cu banii tai; daca omul vrea sa-si cumpere alcool sa-si astupe amarul, daca vrea sa intre intr-o stare de amortire si visare inseamna ca uraste lumea asta mai mult decat tine, ca vrea sa vada o alta lume. Sunt de acord cu el. Decat cu foamea starnita macar va uita, va uita de frig, de orice grija, caci oricum vei trai mai mult decat el.

5 responses to this post.

 1. Posted by betty on March 31, 2008 at 4:23 PM

  Si mie mi se inmuia inima la inceput cand ii vedeam, dar acum sunt ca un film prost care se tot repeta, niste personaje principale care isi spun aceleasi replici prin metrouri, autubuze etc. si de care m-am saturat. Nu mai stii pe cine sa crezi si de care sa ti se faca mila .. Ii dai bani si mai tarziu il vezi cu berea in mana .. Mai bine le dai de mancare, haine si atat, fara bani.

 2. Posted by andra on April 1, 2008 at 3:29 PM

  hmmmmm ..nu stiu sunt foarte multi care cersesc pt un colt de paine sau pentru o sticla de “polar”,dar sunt si cazuri in care cersesc pt ca altceva nu mai pot face .Cunosc un caz ,”doamna Mitza” cum ii zicem noi,e o fosta doamna avocat care cunoaste cel putin 3 limbi straine(engleza ,greaca,germana)si care in urma cu mai multi ani a pierdut tot datorita unui proces in care,zice ea ,era implicata securitatea.O vad zilnic,imbracata curat,se machiaza cu ce-i mai dau studentele,in banii stransi intr-o zi mananca in cantina sau pe unde poate…am observat ca inca mai are gesturi fine(stie sa bea o cafea,putini stiu desi sunt multi consumatori)
  astea snt cazuri exceptionale….unul dintre cersetoriii pe care i-am vazut pe aici desi au familie nu vor sa plece acasa,ca aici castiga mult mai bine decat daca s-ar duce acasa… si sunt multi in situatia asta
  Castiga uneori,in zilele bune mai bine decat un bugetar…

 3. Posted by deliutza on April 12, 2008 at 5:05 PM

  problema asta nea depasit de mult pe noi romaniii..e far leac…dar e bine sa dai de poman…cand am ocazia……o fac…

 4. Posted by katy on October 10, 2008 at 10:46 AM

  sunt ottal de caord cu faza ca datorita vieti amare care o duc, prefera sa asi ia de baut k sa viseze la o lume mai buna…dar nu toti sunt la fel….multi au gasit in chestia asta o meserie.

 5. Posted by katy on October 10, 2008 at 10:46 AM

  *total de acord…scz.. 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: